2015. június 21., vasárnap

Baba-asztrológia: így fedezheted fel gyermeked kivételes személyiségét!

A gyermeknevelés egy komoly és felelősségteljes munka. A gyermek teljes világképét meghatározza, hogy az első 7 évében milyen benyomások érik őt és édesanyját. Ugyanis az úgy nevezett lelki köldökzsinór több éven keresztül fennmarad. Az első 3 év a formálódás periódusa, amikor leginkább befolyásolhatjuk csemeténk veleszületett hajlamait. Sokan úgy vélik, a gének és környezetünk együttesen alakítják személyiségünket. Azonban a legtöbb szülő el tudja mondani, hogy az újszülött valójában már első naptól kezdve önálló akarattal, érzelmi világgal rendelkezik. A jellemek közötti különbség tehát már egész kiskorban megmutatkozik.


A születési képlet alapján megismerhetjük gyermekünk jellemét, lelkivilágát, rejtett érzéseit és gondolkodásmódját is. Csillagjegye mellett látható, hogy a kis személyiség milyen képet mutat magáról a külvilág felé, milyen érzelmi gondoskodást igényel és milyen küldetéssel érkezett közénk. Kisbabák esetében megvizsgáljuk a szeretetnyelvet, amit születése pillanatától használ; testi erőnlétét, illetve hogy mennyire könnyen ingerelhető a kis idegrendszere. Az elemzés során kiderül, milyen reakciókat várhatunk tőle idegen helyzetekben, milyen gyors a fejlődési ritmusa és mikor válik elég erőssé ahhoz, hogy egy családon kívüli közösséghez is alkalmazkodjon (például bölcsiben, oviban, mikor várható az iskolaérettség, mikor érdemes elkezdenie a sportot vagy a nyelvtanulást).


Ha megértjük kis törpénket, akkor könnyebben tudunk alkalmazkodni hozzá. Jobban ráérzünk, hogyan bánjunk vele nehezebb időszakaiban, mint a fejlődési fázisok, a dackorszak, a kamaszkor stb. Például már egész kicsi korban előfordulhat, hogy a szülők karaktere vagy gyermeknevelési eszközkészlete nem egyezik meg a gyermek „alapkívánalmaival”. Például ha az Anyuka személyiségében a levegősség (szabadságvágy) dominál, de a Baba lelke viszont a testi közelséget, a simogatást, az ölelgetést igényli, akkor egy olyan kereslet-kínálat találkozik, melyet csak tudatos rádolgozással lehet kiegyenlíteni.

Iskoláskorú gyerekek és kamaszok esetében már csak a következő fokozatot vizsgáljuk: a motivációt, hogy melyek azok a tényezők, melyek a fiatal személyiségben a pozitív és negatív érzéseket, cselekedeteket generálják. Átbeszéljük készségeit valamint azokat a területeket, melyekhez kiemelt affinitása van; illetve ha vannak, akkor a tanulmányokkal kapcsolatos konkrét problémákat. Ezek által választ kaphatsz a hivatással, kommunikációs képességekkel, társas viszonyokkal kapcsolatos kérdésekre, illetve arra, hogy milyen viselkedés, együttműködés várható a gyermektől a szülőkkel és testvéreivel szemben.


Az asztrológiai pszichológia tehát segítséget nyújthat, hogy átlássuk a nevelés teljes folyamatát. Átfogó képet ad arról, hogy milyen erősségekkel és lehetőségekkel rendelkezik gyermekünk. Illetve, hogy növekedése során mely tulajdonságain kell neki segítenünk felülkerekedni. Az elemzés útmutatást ad, hogyan lehetünk a legjobb szülők a saját csemeténk számára, hogy hogyan tudunk az ő érzelmi világának nyelvén hozzászólni.
Fontos, hogy az asztrológiai elemzés nem határozza meg előre sorsunkat, hanem inkább a jövőbeli lehetőségeket jellemzi. Segít, hogy felkészüljünk, merre orientáljuk gyermekünket és abban, hogy tudatosan kísérhessük őt végig fejlődési útján.

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.
Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai.
Általatok érkeznek, (...)
És bár véletek vannak, nem birtokaitok.

Adhattok nekik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok.
Mert nekik saját gondolataik vannak. (...)
Ne próbáljátok őket olyanná tenni, mint ti vagytok.
Mert az élet sem visszafelé nem halad,
sem a tegnapban meg nem reked."

Idézet K. Gibran: A próféta c. művéből


Szeretettel:
Sebestyén Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése