2014. december 27., szombat

Nyelvtanulási tipológia- Mennyire gyorsan tudok megtanulni egy idegen nyelvet?

Mindannyian különböző készségekkel és tehetségekkel születünk a tanuláshoz. Ezért fontos, hogy ne az elvárásoknak akarjunk 100%-ban megfeleni, hanem úgy tanuljunk, ahogy valóban képesek vagyunk rá.


A nyelvtanulás folyamata nagyon egyedi, eredményessége az egyén erősségeiben rejlik. Ahhoz, hogy erősségeinkkel és gyengeségeinkkel tisztában legyünk, érdemes személyiségelemzést tartani. Ehhez az asztrológia például egy kiváló módszer.
Nézzük meg tehát általánosságban (csillagjegy -Napjegy- szerint), hogy a különböző jegyek hogyan tudnak hatékonyan nyelvet tanulni:

Kos
Mivel nagyon energikus, a kinesztéziás (tetsmozgással egybekötött) tanulás megy neki a legjobban. Érdemes párban vagy csapatban tanulnia, ahol versenyszelleme fogja előrevinni. Meg kell tanulnia, hogy lankadó lelkesedése és éles elméje ellenére is a nyelvet bizony csakis kitartó, türelmes tanulással-gyakorlással fogja elsajátítani. Tipp: A sport jó módszer lehet számodra, mivel a fizikai koordináció javulása a szellemi teljesítőképességet is fokozza, ráadásul sportolás közben a megszokott zene helyett hallgathatsz nyelvi anyagokat is, nem igaz?


Bika
Leginkább a logikus-matematikai (ok-okozat) gondolkodás jellemzi. Nagyon gyakorlatias is, így hajlamos lehet az apróbb nyelvtani finomságok figyelmen kívül hagyására. Nyugodt, csendes környezetben a saját tempójában tud igazán hatékonyan tanulni, emiatt az olvasás lehet a kedvenc nyelvtanulási módszere. Tipp: Ha hajlamos vagy a halogatásra, inkább tervezd meg előre a tanulási folyamatot. Például minden nap egy idegen nyelvi cikk fordítása, minden hétvégén főzés az idegen nyelvi klubban, évente 2 nyelvi utazás. Félévente pedig ellenőrizd haladásod nyelvi szintfelmérőkkel.


Ikrek
Az interperszonális tanulótípusba tartoznak, vagyis a másokkal való kommunikáció, interakció alapfeltétele tanulási stílusuknak. Íráskészségük és beszédkészségük nagyon erős. Túlélő képességükkel nincs az a helyzet, melyből ne tudnák kivágni magukat. Ha nem tudják a szó jelentését, bájosan odaköltenek valamit, ha nem jut eszükbe egy-egy idegen szó, ripsz-ropsz „nyelvújítanak” egyet. Tipp: Mindenképp egy motiváló társsal tanuld a nyelvet, mondjuk egy lelkes tanárral, vagy egy kitartó tanulótárssal.


Rák
Az ő nyelvi intelligenciájuk igen magas. Ha érzelmileg kötődnek a nyelvhez, magas szinten írnak, olvasnak és kommunikálnak, bár a szóbeli rész az elején a félénkségük miatt még gyengébb lehet. Tipp: Érdemes mielőbb az anyanyelvi környezetet keresned, idegen nyelven filmezni, olvasni, beszélgető/ levelezőpartnert találni. Az önálló tanulásra használatos szókincsfejlesztők és a nyelvtani gyakorlók is abszolút neked valók.


Oroszlán
Abszolút auditív tanulótípusok, azaz hangosan tanulnak a leggyorsabban nyelveket, ha sikerül legyőzni a kényelmességüket. Ehhez kitűnő lehet a Skype-os nyelvoktatási forma. A másokkal együtt tanulás, vagy az anyag másoknak való elmagyarázása, szóbeli előadása és az ezért járó elismerés mindig segít nekik. Kitűnő kommunikációs készségeinek köszönhetően ugyanolyan meggyőzőek tudnak lenni egy idegen nyelvű üzleti levélben, mint amikor más nyelven beszélő barátaikkal csevegnek. Tipp: Filmjelenetekből, párbeszédek meghallgatásából tanulhattok a legtöbbet, kedves Oroszlánok.


Szűz
Mivel nagyon jól analizálnak és rendszereznek, egy-egy nyelv elsajátítása gyerekjáték számukra. A szorgalmuk is példás, nagyon gyakorlatiasak, azonban a csoportos nyelvtanulást nem kimondottan kedvelik, főleg ha közös feladatokat is meg kell megoldaniuk. Maximalizmusuknak köszönhetően remekül teljesítenek, azonban ha nem érzik magukat biztonságban, akkor teljesen leblokkolhatnak. Tipp: Önbizalmatok erősítése kulcsfontosságú, mikor nyelvtanulásba kezdtek. Mindenképp tapasztalt nyelvtanárt válasszatok! Az idegen nyelvű keresztrejtvények rendszeres megoldása hatékony nyelvtanulási forma lehet számotokra.


Mérleg
Hasonlóak Ikrek jegyű „kollégáikhoz”. Szeretnek valamilyen formában másokkal együtt tanulni. Gyengeségük a feleletválasztós teszt lehet, mert könnyen elbizonytalanodhatnak, a hezitálásban pedig gyakran megfeledkezhetnek a helyes időbeosztásról. Tipp: Próbáljatok ki idegen nyelven társasjátékokat, mint például a Scrabble vagy az Activity. A játékos környezetben könnyebben váltok majd magabiztossá.


Skorpió
Személyes érintettséggel tanulnak a legkönnyebben. Ha érdekli az adott nyelv és kultúra, nagyon kitartó, szeret mindennek utánanézni, a dolgok mélyére látni. Ha viszont nem érdekli a nyelv, nagyon passzív lehet. Fontos, hogy tudatosan válasszanak nyelvet. Tipp: Olvassatok idegen nyelvű blogokat, a tanult kifejezésekkel pedig vezessetek saját naplót. Így a tanultakat könnyen gyakorlatba tudjátok ültetni.


Nyilas
Az érveken alapuló gondolkodás jellemzi őket. Könnyen átlátják, egészében látják a nyelvtanulási folyamatot. A nyelvtani pontatlanságok a gyengéik, mivel a legapróbb részletekre már nem szeretnek annyira odafigyelni. Kiváltságos helyzetben vannak, mert rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni az idegen nyelvű környezethez és kultúrához. Tipp: Ugyanazt az anyagrészt, szókincset vizsgáld meg több szemszögből is: olvass, kérdezz, fórumozz idegen nyelveken! Próbálj ki cserediákprogramokat. Érdemes lehet akár tanítanod vagy korrepetálást tartanod, ha már elég jól megy a nyelv.


Bak
Nagyon terhelhetőek, precízek, a rendszerezés az erősségük. Ezért nem rettennek meg a nehéz nyelvektől, nyelvtani szabályoktól sem. Általában nem állnak meg egy vagy két idegen nyelv megtanulása után sem. Viszont a saját tempójukhoz mindenképp ragaszkodnak. Tipp: Kerüld a gyorstalpaló tanfolyamokat! Szerezd be az adott idegen nyelv nyelvtani „bibliáját”, forgasd, amikor csak jól esik és onnantól garantáltan sínen vagy.


Vízöntő
Mivel a kötelező dolgokat nem teljesítik örömmel, így érdemes lazább nyelvtanulási rendszert választaniuk. Nyitottak lehetnek az újszerű módszerekre, melyek gyors sikereket ígérnek. Íráskészségük általában igen fejlett. Tipp: Mindenképp tűzd ki a célokat, mielőtt belekezdesz a nyelvtanulásba! Ne hagyd, hogy a fokozott önkritikád elbizonytalanítson, ha esetleg hibáznál.



Halak
Ugyanúgy sorolhatjuk őket az auditív (hallás utáni), mint a vizuális csoportba. Minden olyan nyelvtanulási technika beválhat náluk, mely elősegíti a képzelőerejük használatát. Érdemes egy fix időszakot kijelölniük a tanulásra, nehogy a képzelőerejük felülírja koncentrációs képességeiket, például az olvasás- vagy hallás utáni értés során. Tipp: Használjatok képes-hangos szótárat, alkalmazzátok a színeket is a nyelvtanuláshoz és alkossatok minél több történetet a fejetekben, majd vessétek őket papírra.

Tanulással, nyelvtanulással és asztrológiával, a kettő összefüggéseivel kapcsolatban egyéb információkat találtok és kérdezhettek is:

Otthoni nyelvtanuláshoz személyre szabott módszereket, tananyagokat kaphattok:

Ez a cikk megjelent még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése